37v0d

Äntligen 37+0!! :-)

Idag är det Onsdag och det är en ny graviditetsvecka nämligen hela 37 veckor!!! Det är helt sjukt att tiden har gått så fruktansvärt fort. Nästa Onsdag vid denna tid så ligger jag och Marcus med varsin bebis på magen!! :-)

Nu när det börjar närma sig så känns det så himla overkligt att det verkligen ska komma ut två små liv. Som har bott inne i min mage i hela 8 månader +2 veckor . Går inte att beskriva känslan man har just nu, men ni som har haft ett bestämt datum och har blivit mammor vet nog hur känslan är .Idag har jag pratat med mina två systrar och farmor samt mammi.

Big siss hon har ju sin lilla knodd Amanda som är en liten troll unge, och saknar er jätte mycket.

Little siss ska ju flytta, synd att du inte kan komma ner innan ni ska flytta,förstår att ni har mycket att packa och göra! Men vi kommer ju snart att träffas och då har du blivit GUDMOR och MOSTER!

Älskade Farmor och Farfar verkade må väldigt bra, och det glädjer mig :D Jätte roligt att prata med farmor och höra hennes ljuva röst :) hehe..

Imorgon så kommer Mamma och Janne hit och ska vara kvar heeeela helgen, det ser vi fram emot här hemma. Jätte roligt att hinna umgås med dem lite innan the babies kommer ;-).

Yeah yeah, nog med det, Idag så var Ida här och hälsade på.

Klockan 8.45 Var hon här den busen, vi handlade lite fika samt köpte saker till vårat lilla bak. Det fick bli sockerkaka med blockchoklad i. Väääldigt nyttigt må jag säga, haha iaf om man är gravid ;P .

Vi lyckades väldigt bra tycker jag! Tack så mycket Ida för en underbar dag.

Vi spelade även vänd 10:A och Plump eller vad det heter :D och hon vann på plump , och jag vann på vänd 10.a .

,

Kändes som om det vore igår jag ,Ida och min Älskling Marcus satt i vardagsrummet och pratade om dem två små liven som ligger i magen. Hur vi skulle göra och om vi verkligen ville detta. Men det känns såå himla rätt alltihop!! Och kan ju inte få nå underbarare barn med någon än Min Marcus :) Your the best honey!! ;) -v-

Nu sitter vi här 6 månader senare och väntar tills vi får hålla i barnen i famnen och få se hur dem ser ut :D. hihi, väldigt nyfiken 'är jag .

Jag hoppas allt är jätte bra med Karoline och hennes Oliver, samt med Ann och hennes lilla Matilda! =) Längtar tills vi får träffas tjejjer!!



Lite mera om Vecka 37.

Om Kejsarsnittet.

Planerade kejsarsnitt görs till exempel om:
barnet ligger i sätesbjudning (det vill säga ligger med stjärten nedåt) och inte går att vända
bäckenet är för trångt i förhållande till barnets huvud
kvinnan lider av extrem förlossningsrädsla
kvinnan har haft en svår eller komplicerad förlossning tidigare
kvinnan väntar tvillingar eller fler
kvinnan har drabbats av havandeskapsförgiftning
kvinnan har någon sjukdom som gör en vaginal förlossning riskfylld.
Det är alltid en läkare som beslutar om kejsarsnitt ska utföras eller inte. Om det inte finns några medicinska orsaker till att utföra kejsarsnitt kan läkaren neka dig det. Oftast sker inte det eftersom det är viktigt att kvinnan medverkar med en positiv inställning under förlossningen.
Risker för barnet
För barnet anses det bättre att successivt komma till världen i den trånga förlossningskanalen än att plötsligt lyftas ut i fria luften. Vid en normal födsel har barnet enormt hög koncentration av stresshormon i kroppen vilket gör att barnet lättare för att komma igång med andningen och andra funktioner. Barn förlösta med kejsarsnitt har ibland svårt att komma igång med andningen och kan därför behöva övervakning under den första tiden. En annan risk är att barnet föds för tidigt på grund av en felaktig beräkning av graviditetslängden. Det finns också en liten risk är att barnet skadas av operationsinstrumenten. Det är dock mycket sällan som dessa komplikationer får några ödesdigra konsekvenser men det är inte helt ovanligt att den nyfödde får tillbringa några dagar på neonatalavdelningen om han eller hon får problem med till exempel andningen eller blir förlöst för tidigt i graviditeten.
Risker för mamman
Allvarliga komplikationer i samband med kejsarsnitt är sällsynta men kan inte helt elimineras. Ett kejsarsnitt är en bukoperation och det finns risk för blödningar, infektioner och skador på inre organ. Trots försiktighet och förebyggande åtgärder förkommer det fall med infektion som leder till infertilitet och blodproppar som leder till livslånga handikapp. Också sammanväxningar i buken i samband med läkningen kan orsaka buksmärtor. I Sverige finns ingen statistik på dödlighet mellan olika förlossningsmetoder men i en brittisk undersökning visar det sig att mödradödligheten vid planerade kejsarsnitt än 2.8 gånger högre än vid vaginala förlossningar.
En till två veckor innan
Planerade kejsarsnitt genomförs cirka en till två veckor innan det beräknade förlossningsdatumet för att undvika att barnet föds innan den planerade operationen.
Bedövning
I första hand rekommenderas ryggbedövning framför full narkos, det vill säga sövning. Det innebär att kvinnan är bedövad från bröstet ända ner till tårna. Då kan hon vara vaken och ta emot sitt nyfödda barn och pappan eller partnern kan medverka under förlossningen. Risken för komplikationer är också mindre vid ryggbedövning än vid full narkos. Om kvinnan har diskbråck eller andra ryggbesvär som gör att ryggbedövning kan medföra problem rekommenderas istället narkos.
Så går kejsarsnittet till
Innan operationen får mamman duscha och tvätta håret samt raka bort bukbehåring. Därefter förs en kateter in i urinblåsan och infartsnålar sätts i armvecket eller på handens utsida. Katetern gör att urinblåsan hålls tom. Det underlättar för kirurgen att komma åt livmodern och minskar risken för att urinblåsan ska skadas. Innan operationen påbörjas ges dropp med sockerlösning för att mamman inte ska bli törstig. Strax efteråt görs bedövningen. Pappan får vara med om mamman är vaken. Han får då klä sig i sterila kläder och sitta på en stol i höjd med mammans huvud. Tvärs över magen spänns en tygskärm upp så att mamman och pappan inte kan se operationen. Förutom upplevelsen att vara med vid barnets födelse kan pappan också vara ett stort stöd för mamman.
Bukväggen öppnas oftast med ett snitt på tvären strax ovan blygdbenet. Ett bikinisnitt som det brukar kallas är vanligen tolv till 20 cm långt. Väl inne i buken läggs ett nytt snitt i den nedre delen av livmodern. Barnet tas ut och navelsträngen klipps. Från att man börjar operationen tills att barnet är ute tar det oftast bara ett par minuter. Om mamman är vaken brukar hon få barnet på bröstet en liten stund medan man tar ut moderkakan och börjar arbetet med att sy ihop henne. Man ger också livmodersammandragande medel för att minska risken för blödningar. Medan läkaren fortsätter att sy ihop kvinnan brukar pappan få torka av bebisen och sätta på blöja och kläder.
Efter operationen
15-20 minuter efter barnets födelse förflyttas mamman till uppvakningsavdelningen. Där observerar personalen kvinnans hälsotillstånd och smärtor när bedövningen avtar. Om mamman har varit sövd brukar det ta ett par timmar innan hon vaknar och kan vara med pappan och barnet. Efter operationen är det vanligt att kvinnan besväras av gaser och smärtor. Under den första dagen, och ibland även den andra, får mamman ta starka smärtstillande mediciner efter behov. Oftast mår hon mycket bättre redan efter ett par dagar. Mammor som har fött med kejsarsnitt brukar få stanna någon dag längre på förlossningskliniken än kvinnor som fött vaginalt. Vid en förlossning med kejsarsnitt får aldrig familjen bo på ett patienthotell eftersom övervakningen är sparsammare där.

Bebis
Din bebis väger nästan 3kg och är runt 47 cm lång.
Det flesta bebisar ligger med huvuder neråt vid den här tidpunkten. Men vissa bebisar kan ligga med stjärten neråt.
Då försöker man vända barnet.
Bebisen tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem.
Mamman
Det är inte säkert att ditt fundusmått har ökat sedan förra veckan. Det beror på att barnen sjunker djupare ner i bäckenet nu.
Från livmoderns topp till blygdbenet vara 33-36 cm om du är förstföderska.
Du kan öka i vikt mellan 10-13 kg eller mera.

Nu ska jag massera mitt hjärtas fötter och vader medans han ser på fotbollen :)

Mera kommer imorgon om jag hinner skriva innan besöket kommer.

/ C


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0